Categories: Terepen
      Date: Nov  8, 2010
     Title: Erdei délután gimnazistáknak

Október 15-én, pénteken délután rendhagyó, de reményeim szerint hagyományteremtő programot szerveztünk az Arany János Református Gimnázium tanulói részére a Pálfája Oktatóközpont és tanösvény területén két szakos kollégám, Szűcsné Bálint Ilona és Tők János kolléga közreműködésével.

  

Az iskola megkeresésére olyan feladatcsokrot állítottunk össze, ahol testközeli és gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek az érdeklődő tanulók az erdő, a pusztai tölgyesek élővilágáról.

Három állomáshelyen különböző vizsgálatokat végeztek fiataljaink szakmai vezetéssel. A tanösvény hármas állomásánál növényt határoztunk határozókönyv használatával: számokkal jelölt (tipikus) fás és lágyszárú fajokkal és a quadrátolás mikéntjével barátkozhattak az érdeklődők. A központ mögötti erdőrészben az avarszint lakóit fedeztük fel és határoztuk meg közösen. Megfigyeltük, hogyan képződik a talaj, milyen élőlények segítenek ebben. Eközben az oktatóterem igazi boszorkánykonyhává változott: laboratóriumi eszközökkel is megvizsgáltuk a talajt.

 

Legvégül megosztottuk tapasztalatainkat egymással.

Így vált kerekké a délután: alaposan körbejártuk a talaj és az általa táplált életformák témáját.

Kollégáimmal reméljük, meghoztuk a kedvet ehhez a háttérbe szoruló tudományághoz, a biológiához, amely szervesebben kapcsolódik mindennapjainkhoz, mint gondolnánk.

A megkeresés külön öröm volt számomra! Hiszen alkalom adódott annak bemutatására, mi minden hasznosra használhatjuk mi, kőrösiek ezt a csodálatosan felújított oktatóközpontot.

Ezúton ajánlom fel hasonló témadélutánok lehetőségét az érdeklődő iskolák számára.