Categories: LIFE program
      Date: Apr 30, 2010
     Title: Elkészültek a tavaszi erdősítések

Idén tavasszal több mint 30 hektáron (60 focipályányi területen) ültettünk őshonos facsemetéket az idegenhonos özönfajoktól tavaly megtisztított erdőrészletekben. A több mint százezer csemete egy speciális talajelőkészítési technológia alkalmazását követően került a földbe. Nemcsak kocsányos tölgyet ültettünk, hanem tíz másik őshonos fafaj és több cserje csemetéit elegyítettük.Idén is folytatódnak az erdészeti munkák a nagykőrösi projektterületen. A feladat egyik része, a 2009-ben ültetett erdősítésekben a különböző okok miatt kialakult hiányokban a facsemeték pótlása. A pótlás rutinfeladat, amelyet az első évben szinte minden erdősítésnél el kell végezni annak érdekében, hogy a növekedésnek induló facsemeték megfelelő sűrűségben álljanak, és így néhány éven belül zárt erdőt alkothassanak. Az erdészeti hatóság a harmadik évben szigorú ellenőrzést végez, és csak akkor fogadja el az erdőfelújítást, ha a fiatal erdőkben megfelelő a záródás.
A projektterület egy másik részén, mintegy 30 hektáron viszont egy teljesen újszerű, Magyarországon még nem elterjedt erdészeti technológiát próbáltunk ki Dobrosi Dénes erdőmérnök vezetésével. Ezeken a területeken a tavaly ültetett facsemeték nagy része elpusztult, egyrészt a rendkívül aszályos tavasz és nyár következtében, másrészt a korábban letermelt akác erős sarjadása miatt. Az akác ugyanis, ha kivágják, vagy ha gyökereit a talaj előkészítésekor megszaggatják, gyors sarjadásba kezd. Tavalyi tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy ezt a folyamatot még a – kizárólag a kivágott akáctuskókon alkalmazott – vegyszeres kezeléssel sem tudtuk megakadályozni, legfeljebb csökkenteni vagy lassítani. A spontán felnövő akácsarjak pedig elszívják az éltető vizet a lassabban fejlődő tölgycsemeték elől. Az akác és más gyomnövények leginkább a szárazabb termőhelyeken jelentettek leküzdhetetlen versenytársat az őshonos csemetéknek.
Az új technológiával 60 cm mély és 75 cm széles sávokban szántja fel a talajt egy magágykészítő gép.

Az így létrejött magágyakba kerülnek a facsemeték. Ez a módszer egyesíti többféle ültetési technológia előnyeit. Ugyanis az így előkészített talajban a vízháztartás a teljes talajelőkészítéshez foghatóan javulást mutat, a gyomnövények távoltartása, az ápolás hatékonyabb. Ugyanakkor – ellentétben a teljes talajelőkészítéseel, amikor az aljnövényzet teljesen elpusztul – a magágyak között 180 cm széles bolygatatlan területek maradnak, ahol fennmaradhat az aljnövényzet és az ott élő állatfajok is átvészelhetik azt a számukra veszélyes időszakot, amíg a csemeték újra erdővé cseperednek.

A tavaszi munkák során a természeteshez közelítő, elegyes erdőt telepítettünk. A kocsányos tölgy mellett molyhos tölgy, szürke- és fekete nyár, magyar kőris, korai juhar és más őshonos juharfajok, mezei szil, vénic szil, vadkörte, vadalma, kecskerágó és más cserjefajok csemetéit ültettük el, majd makkvetéssel fejeztük be a munkát.