Categories: Környezeti nevelés
      Date: Jul 23, 2009
     Title: Makk Marci Természetismereti Tábor a Pálfájában

Sikeres, izgalmas programokkal teli hét van a hátunk mögött. Az idei nyári tabor biztosan felejthetetlen élmény marad mindazoknak, akik részt vettek benne.Hétfő reggeli megérkezés után állatneves mókás ismerkedés következett, miután megtudtuk kikkel töltjük a hetet a fiúk egyből eltűntek a tábor szélében lévő bozótosba, majd kiderült, hatalmas építkezések folytak és mesteri csapdaásások, a fiúk elkezdtek bunkert építeni. Mivel gyerek kezébe balta nem kerülhet a felnőttek is elfáradtak. Már azt hittük csak egy bunker lesz, aztán a kökénybokrok tövében, alagutakban rohangáló tökmagokra lettünk figyelmesek. Megtalálták a maguk rejtett szórakozását. És már nem is hiányzott úgy a tv és a számítógép.


Természetismereti tábor lévén tanultunk is, növényt határozni, madarakat távcsővel lesni, beszélgettünk a fákkal az ügyesebbek egy-egy bogarat meg is fogtak. Aki szemfüles volt látott őzeket, nyulakat.
Kemény próbatételek is voltak, mint a közkívánatra tartott szabad ég alatti alvás és az éjszakai túra, ez kemény bátorságpróba volt, mivel senkinél nem lehetett zseblámpa. Voltunk hosszú véget nem érő túrán is, mindenki kitartónak bizonyult ezért jutalmul engedélyezve lett a vízibomba-csata, ahol mindenki kapott a nyakába.
Csütörtök a kézműveskedés napja volt, mindenki csinált bőrből karkötőket, agyagozhattak korongon a gyerkőcök, és a legnagyobb sikerrel és hanggal a bürökduda készítés folyt.
Esti programként egy „Kelj fel Jancsi”, tobozcsata, foci, társasjáték után következett a tűzrakás és a pirítás, egyik kivételes estén pedig szellemet is idéztünk.
Mindenki kiállt minden próbát, bátorságáról és kitartásáról megbizonyosodhattunk az összes lurkónak, azért arany fokozatú hőscincér kitüntetést kaptak, a felügyelők is kiálltak minden próbát, ők gyémánt fokozató hőscincér kitüntetést kaptak, Marcsi néni pedig rubint fokozatot.
Összefoglalva, a tábor nagyon jól sikerült, mindenki jól érezte magát, a végén kiderült, hogy mindenki nyert valamilyen versenyben. Remélem, mindenki jön jövőre is, és gyakorlott természetjárok leszünk mindannyian együtt egy csapatban.