Categories: Gyerekek
      Date: Aug 25, 2011
     Title: Pálfájai nyár

Rekord mennyiségű,azaz kilenc tábori turnussal zárta az oktatási központ a nyarat. Táborozóink a nagykőrösi és kistérségi résztvevőkön kívül az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek hozzánk az idei nyáron. 

Rekord mennyiségű tábori turnusunk a pályázati célkitűzések szempontjából rendkívül szép eredmény, különösen azért, mert a természetismereti táborok aránya megfordult az egyéb tematikákhoz képest. Ötször öt nap keretein belül ismerkedtek a kőrösi tölgyesek világával a jelentkezők. Ebből két turnus sátortábor volt, a többi un. "kijárós" tábor kimondottan a helyi gyerekeknek.

A programok az előző évek legsikeresebb programjaiból és új ötletekből, lehetőségekből álltak össze. Így volt túrázás, kézműveskedés, mikroszkópozás, természetismereti játékos foglalkozások, pirítás a tábortűznél, hajnali madarászás, éjjeli túra az erdőben és játék. Az erdő adta nyersanyagokból emléket készítettünk, "belebújtunk" az állatok bőrébe játékos feladatok során. Kipróbáltuk a tábor területén épült kemencét is. A kenyérlángos elkészítése csapat munka volt. A fúk rőzsét szedtek és fűtöttek (Illetve tüzeskedtek.) a kemencébe. Megtapaszalták a kemence szájánál kicsapó forróságot a napsütötte egyébként is forró udvaron. Megtanulhatták, hogyan látjuk, jó-e már a hőmérséklet és kezdődhet-e a sütés. Eközben a lányok a konyhában a kelt tésztával ismerkedtek. Amiről kiderült, ragad! Majd a kész tésztára pakolták a finomságokat: hagymát, szalonnát, felvágottat, paradicsomot,paprikát a csapat ízlése szerint. Mire kiderült, mi sült ki az egészből, már mindenki éhesen tolongott a forró tepsik mellett.

Pedagógiai célunk, a csapat élmény megtapasztalása minden programunk szervezése során meghatározó volt. A hét végére bővült a fajismerete a gyerekeknek, otthonosabban mozogtak a természetben és olvastak annak jeleiből anélkül, hogy észrevették volna, mennyit is tanultak.

Ki kell emelnem az immár hagymányos önkéntes munka jelentőségét. 2011 az önkéntesség éve a világon. A Pálfája Oktatóközpont programjai során sok felajánlást kapunk ingyenes, szeretetből és lelkesedésből elvégzett segítségre.  A programok sokfélesége és jó hangulata ennek is nagyban köszönhető. Büszkének kel lennünk arra, hogy ilyen példát mutathatunk a felnövő generációnak.

A táborokban készült képek hamarosan megtekinthetőek a képgalériában.