2010.12.29.

Utolsó évéhez ért a Pusztai tölgyesek LIFE pályázat


Sikeres évet zártunk 2010-ben a Nagykőrös határában elterülő tölgyesekben. 2011-ben tovább folytatjuk a pusztai tölgyesek és homoki gyepek megőrzése érdekében végzett munkát.

Kategória: LIFE program
Beküldte: wwf

Az eddigiekhez hasonlóan zajlott tavaly is az erdősítések ápolása, a csemetesorok kapálása, a sorközökben felverődő akácsarjak mechanikus és vegyszeres kezelése. Közel 30 ha-on egy új technológiával, tuskómaró géppel történő talajelőkészítés után erdősítettünk. A módszer eredményei bíztatóak az erdősítésekkel elérni kívánt természetvédelmi célok tekintetében. A talajt mélyen megforgatva a csemeték fejlődéséhez szükséges jó vízellátás biztosítható, ugyanakkor a gyepszint értékes élővilágát csak keskeny sávokban bolygatjuk meg, amik hamar regenerálódnak. Az elmúlt évi csapadékos időjárás kedvezett a fejlődő csemetéknek, de ezzel együtt az egyéves gyomok is ellepték a bolygatott területeket.

Tavaly is elvégeztük a kezelések legnehezebb részét, az értékes tölgyes állományokban felverődő akác- és kései meggy sarjak leverését és vegyszeres kezelését. Több módszer gyakorlati alkalmazása után körvonalazódni látszanak az akác őshonos tölgyesekből történő visszaszorításának legeredményesebb módszerei is, mint pl. a Strázsa-hegyen alkalmazott törzsinjektálás.

A Csókáserdei Vadásztársaság irányításával komoly erőfeszítéseket tettük a bekerített területeken élő vadak eltávolítása érdekében, mely munka még nem ért véget.

A Pálfája Oktatóközpont 2010-ben is teljes kihasználtsággal működött, a város kulturális életének szerves részévé vált. Szinte nincs gyerek Kőrösön, aki ne fordult volna már meg az Oktatóközpontban vagy a tanösvényen. Emellett szoros együttműködés alakult ki az Oktatóközpont üzemeltetői és a város természetvédelem iránt elkötelezett civil szervezetei, polgárai között.A tölgyesek és homoki gyepek megőrzése szempontjából nagyon fontos volt a „Nagykőrösi pusztai tölgyesek” Natura 2000 területen tavasszal lezajlott erdőterv-felülvizsgálat. Ennek során az erdészeti hatóság élőhelymegőrzési szempontok szerint módosította az erdőrészletekre vonatkozó erdőtervi határozatokat. Bár sok esetben lényeges előrelépés történt, a Natura 2000 terület értékes élőhelyei hosszú távú megőrzéséhez további lépések is szükségesek.

A pályázat záró évében is folytatódik a természetvédelmi kezelési és környezeti nevelési munka és a vadlétszám apasztása a bekerített területeken. Fontos feladat a villanypásztorok fejlesztése, a Strázsa-hegyi akácosok tarvágás utáni erdősítése és a terület bekerítése. Kifejezetten a záróévhez kapcsolódó feladataink a pusztai tölgyeseket európai léptékben vizsgáló konferencia megszervezése, a Duna-Tisza közi homokhátság természeti örökségét tárgyaló tanulmánykötet összeállítása, és a Natura 2000 terület fenntartási tervének elkészítése.

A pályázatunkban nemes, de egyúttal nehéz feladatot vállaltunk, amelyet csak számos ember összefogása révén lehetséges megvalósítani. Ezért ezúton szeretnék a projektben részvevő munkatársaim nevében is köszönetet mondani mindenkinek, aki a maga lehetőségei szerint, vállalkozóként, hivatalnokként vagy önkéntesként segítségünkre volt. Ezen felül külön szeretnék köszönetet mondani Bugarszki Nándornak, Csordás Lászlónak, Kapás Tibornak, Sutyinszki Csabának és Szidonya Istvánnak.

Verő György
projektvezető

Oldaltérkép   Impresszum
© Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, WWF Magyarország,
    Nagykőrösi Önkormányzat
Utolsó frissítés: 2014.08.22.
Kapcsolat English