2010.12.22.

Etessük-e az erdei madarakat a téli hidegben?


A hűvös idő beköszöntével költöző madaraink útra kelnek, az itt maradókhoz pedig csatlakoznak az északról telelni érkező vendégek. A fagyos, havas időben nagy segítség madarainknak, ha gondozott, folyamatosan feltöltött etetőt, itatót teszünk ki számukra kertünkbe, erkélyünkre vagy az erdőszélre.

Kategória: Terepen
Beküldte: wwf

Néhány jó tanács a téli madáretetéshez 1

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az már kevésbé közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára Magyarország jelenti a telelő területet. Hazánkban a környezet állapota ma még lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet. Az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük.
A madarak könnyen megszokják és számítanak az etetőhely táplálék kínálatának, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe. Az etetőre járó kis testű, madarak tartalékai csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 8 óra hossznyi világos periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.
Csak télen etessünk!
A költési időszak kezdetével fejezzük be a kert madarainak etetését.

Mit adhatunk a madaraknak?
A legfontosabb táplálék a nem pirított, nem sózott magas olajtartalmú fekete napraforgó. Ebbe keverhetünk apróbb szemű magvakat is, mint pl. a köles vagy a muhar. A barkácsboltban, vagy kisállat kereskedésben kapható pinty és hullámos papagáj magkeverék vagy cinkegolyó is kitűnő eleség. Emellett fontos a madaraknak az állati zsiradék bevitele is: tehetünk az etetőkbe lágy sajtot és nem sós, vagy kifőzött szalonna darabkákat. Gyümölcsöt is adjunk! Ha almát adunk, ami az egyik kedvencük, akkor egy ágra, vagy egy facsonkra szúrjuk fel, így könnyebben és hosszabb ideig hozzáférnek. Örülnek még a főtt rizsnek, főtt tésztának és a levesben főtt zöldségeknek is.
Fontos, hogy a közhiedelemmel ellentétben a madaraknak nem jó a száraz kenyér és a kenyérmorzsa, mert ezek gyomor- és bélgyulladást okozhatnak, és akár el is pusztulhatnak tőle a kis szárnyasok.

Etetőtípusok
A kihelyezés módja és a működési elve szerint számos etetőtípust különböztetünk meg. A legegyszerűbb, ha a levelektől megtisztított talajra szórjuk ki a magot, és a hó elleni védelem érdekében az etetőhely fölé ágakból, műanyag fóliából és nádszövetből féltetőt építünk.

Etetőtálca
Hasonlóan egyszerű az etetőtálca, ami sekély faládától műanyag virágalátétig bármi lehet, a lényeg az, hogy a tálca aljára fúrjunk néhány 2-3 mm átmérőjű lyukat, ahol a hólé és az esővíz kifolyhat.
A leghasznosabb a 30-40 cm átmérőjű műanyag virágalátét, mert etetőnek és itatónak egyaránt kiválóan megfelel. Mindkét alkalmazás keretében helyezhető a talajra, fatuskóra, kis asztalra, ablakpárkányra, erkélyre, de könnyen átalakítható függő etetőnek, itatónak is.
Ehhez nem feltétlenül szükséges fúrógép, a lágy műanyagon akár kézzel is átvezethető a fúrószár, a kés vagy a sniccer hegye.

Függő etető terményhálóból
A krumplit, a vörös- és lilahagymát ma már szinte kizárólag műanyag hálós kiszerelésben vásároljuk, amit a kiürülést követően többnyire ki is dobunk. Ez a háló két perc alatt átalakítható madáretetőnek.
Amennyiben napraforgóval szeretnénk alkalmazni ezt az etetőt, a háló szemein kihulló magok miatt lehetőleg ott használjuk, például kertben, ahol ez nem jelent problémát. Ha a „szemetelés” nem elfogadható, például panelházi erkélyen, a hálós etetőbe tegyünk „tisztább” dióbelet, vagy nem sózott (kifőzött) szalonnát, faggyút, amivel házi készítésű cinkegolyóhoz jutunk.

Pillepalack-etető
Modern világunkban sajnálatos módon elterjedtek a vissza nem váltható vékony falú PILLE palackok. A 1,5 l-es ásványvizes flakontól az 5 l-es étolajosig bármelyikből percek alatt készíthető madáretető. Ehhez az átlátszó palack mellett egy éles, vékony pengéjű konyhakésre van szükségünk, de még jobb, ha tapétavágó sniccert használunk. Mindenekelőtt mossuk ki és szárítsuk meg a flakont. Ne használjunk olyan műanyag dobozokat, kannákat, amiben mérgező anyagokat, például gépolajat tároltak!
Fektessük a palackot az asztalra, és vágjunk rajta kb. egy öklömnyi lyukat 10-15 cm-re a flakon aljától.
Ezzel a magassággal az etető magtartályának befogadó képességét tudjuk szabályozni. A zárókupakot hagyjuk fent vagy pótoljuk, mert ez megvédi az etetőanyagot a beázástól.
Amennyiben vízzel töltjük fel, itatóként is remekül beválik ez az ügyes kis eszköz.

Madáretető házak
Ma már a legkülönfélébb alakú, és méretű etető házakat vásárolhatunk. Nézzünk körbe a közeli barkácsboltban, vagy nagyobb bevásárló áruházban, biztos találunk ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelő típust. Persze ha van időnk, és kis tapasztaltunk barkácsolás terén, házilag is készíthetünk. Nem kell hozzá más, csak néhány fadarab: léc, kisebb deszka, vagy vastagabb faág.

Mire ügyeljünk az etetés kapcsán?
• Az etetést az első tartós fagyok, a hó vagy ónos eső megérkezése esetén kell elkezdeni, és a tavaszi hóolvadásig, a tartós fagyok megszűntéig kell folytatni.
• Csávázott, kémiai és adalék anyagokkal kezelt eleséget nem szabad adni a madaraknak.
• Egymással párhuzamosan lehetőleg minél változatosabb eleségeket alkalmazzunk: a napraforgó mellett apróbb magokból álló magkeveréket, cinkegolyót, főtt zöldségeket és nyers almát.
• Az etetőket a méretüktől függően rendszeresen ellenőrizni, takarítani, és szükség esetén utántölteni kell.
• Az etetőket olyan magasra kell kihelyezni, hogy a madarak védve legyenek a macskáktól, talajközeli etetők esetében pedig elég nyílt tér álljon a madarak rendelkezésére a ragadozók időbeni észrevételéhez.
• Ne feledkezzünk meg az itatóról sem, ami télen ugyan olyan fontos, mint nyáron.
• Az etetők közelébe telepítsünk odúkat is, mert télen ezekben előszeretettel éjszakáznak az odúlakó cinegék és verebek.


Itató készítés
Függő madáritató műanyag flakonból
Egy nagyon éles kés vagy tapétavágó sniccer segítségével a nem visszaváltható műanyag flakonokból ideális ablakitatót készíthetünk, erre a célra a legalkalmasabb az 5 l-es étolaj kiürült és alaposan kimosott tartálya. Ennek oldalába, az aljától 8-10 cm-re vágjunk egy ökölnyi lyukat, majd kössünk a nyakára egy függesztő zsinórt, és már csak fel kell töltenünk az itatónkat. Fontos, hogy a lyukat úgy vágjuk ki, hogy a víztartály valóban ne legyen mélyebb 10 cm-nél, mert abba a madarak a zárt térben belefulladhatnak.

Itatók jégtelenítése
Tartós, több napig vagy hétig tartó kemény fagyok idején nem csak a táplálék, de folyékony halmazállapotú víz megtalálása is kritikus tényezővé válik a madarak túlélése szempontjából. A fagyos levegő a szervezet hasonló fokú kiszáradását okozza, mint egy forró kánikulai nap a madaraknak is.
A vízfürdő a tollazatuk tisztán tartásához is fontos. Tehát itassunk!
Télen a lényeg nem az, hogy a madarak számára a nap minden percében rendelkezésre álljon a víz, már az is nagy könnyebbség nekik, ha legalább néhány órán keresztül hozzáférhetnek. Ezért elegendő, ha naponta egy-két alkalommal kiszedjük az itatóból a jeget, és a helyére csapvizet töltünk.

  1 Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapja, http://mme.hu/napi-madarvedelem/madarvedelmi-eszkozok/teli-madaretetes.html

Oldaltérkép   Impresszum
© Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, WWF Magyarország,
    Nagykőrösi Önkormányzat
Utolsó frissítés: 2014.08.22.
Kapcsolat English