2010.11.08.

Erdei délután gimnazistáknak


Október 15-én, pénteken délután rendhagyó, de reményeim szerint hagyományteremtő programot szerveztünk az Arany János Református Gimnázium tanulói részére a Pálfája Oktatóközpont és tanösvény területén két szakos kollégám, Szűcsné Bálint Ilona és Tők János kolléga közreműködésével.

 

Kategória: Terepen
Beküldte: palfaja

 

Az iskola megkeresésére olyan feladatcsokrot állítottunk össze, ahol testközeli és gyakorlati tapasztalatokat szerezhettek az érdeklődő tanulók az erdő, a pusztai tölgyesek élővilágáról.

Három állomáshelyen különböző vizsgálatokat végeztek fiataljaink szakmai vezetéssel. A tanösvény hármas állomásánál növényt határoztunk határozókönyv használatával: számokkal jelölt (tipikus) fás és lágyszárú fajokkal és a quadrátolás mikéntjével barátkozhattak az érdeklődők. A központ mögötti erdőrészben az avarszint lakóit fedeztük fel és határoztuk meg közösen. Megfigyeltük, hogyan képződik a talaj, milyen élőlények segítenek ebben. Eközben az oktatóterem igazi boszorkánykonyhává változott: laboratóriumi eszközökkel is megvizsgáltuk a talajt.

 

Legvégül megosztottuk tapasztalatainkat egymással.

Így vált kerekké a délután: alaposan körbejártuk a talaj és az általa táplált életformák témáját.

Kollégáimmal reméljük, meghoztuk a kedvet ehhez a háttérbe szoruló tudományághoz, a biológiához, amely szervesebben kapcsolódik mindennapjainkhoz, mint gondolnánk.

A megkeresés külön öröm volt számomra! Hiszen alkalom adódott annak bemutatására, mi minden hasznosra használhatjuk mi, kőrösiek ezt a csodálatosan felújított oktatóközpontot.

Ezúton ajánlom fel hasonló témadélutánok lehetőségét az érdeklődő iskolák számára.

Oldaltérkép   Impresszum
© Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, WWF Magyarország,
    Nagykőrösi Önkormányzat
Utolsó frissítés: 2014.08.22.
Kapcsolat English