2009.05.08.

Mozgalmas április a Pálfája Oktatóközpontban


A tavasz beköszöntével benépesül az erdő is. A kellemes időjárás ideális az erdei sétákra. A természet szépségei mellett csábító programokkal kicsalogattuk ki a kőrösi intézményeket: óvodákat, iskolákat a Pálfájába.

Kategória: Környezeti nevelés
Beküldte: wwf

A fogadtatás pozitív voltát jelzi, hogy május-június hónapra a naptárban sorakoznak a leegyeztetett időpontok: tanösvénytúrák, osztálykirándulások.
A helyiek érdeklődését jelzi, hogy a tanuló csoportok mellett kisebb-nagyobb rendezvények is kitelepülnek a Pálfájába, amelyekhez az oktató központ kulturált környezetet biztosít.


Ebben a hónapban vendégeink voltak: a jászkarajenői általános iskola tanulói egy „túlélő” túrára, ceglédi vendégeink egy lovas kocsis túrára, mely a LIFE program tevékenységét hivatott bemutatni a tölgyesekben, a református tanítóképző hallgatói egy katasztrófa védelmi gyakorlat erejéig, a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközép és Szakképző Intézet holland vendégei egy tanösvény túrára, a Kárász úti óvoda nagycsoportosai egy erdei nyomkereső kalandra és sok-sok főiskolás, akik kíváncsiak voltak egy erdei foglalkozásra.
Az idény első nagyobb rendezvénye a Crown Bt. majálisa volt. A dolgozók családjaikkal érkeztek és kellemesen eltölthették ezt a verőfényes napot a központban. Az érdeklődők a tanösvényen szakvezetést kaphattak, illetve egy-egy tanösvényfüzetet megragadva önállóan is végig sétálhattak az erdei úton. Sokan éltek is a lehetőséggel. Emellett séta kocsikázhattak lovas fogattal, vagy éppen focizhattak a családtagjaikkal. A szervezőket dicséret illeti, amiért olyan körültekintőek voltak, hogy a gépkocsikat nem engedték be az erdőbe, és igyekeztek a szelektív hulladékgyűjtéssel megismertetni a résztvevőket.


Az erdei programok színfoltja az idén korábban virágzó gyöngyvirág lehetett volna, ha szorgos kezek nem szedik le az utolsó szálig az illatos virágzatot. Néhány hírmondó maradt csak a csalánosabb részeken megbújva…. Elgondolkodtató. Mint ahogy az is, amikor a tanösvény felől többen is gépkocsival behajtottak a parkba a tábor előtti területen piknikezők közül.


Az eddig lebonyolított programok sikerében szerves részt vállalt az üzemeltetésért felelős KöVa Zrt. és a Nagykőrösi Lovas Sportegyesület.


Az időjárás reméljük a jövőben is kegyeibe fogadja programjainkat.
Május hónapban sok-sok csoport mellett helyet adunk nagyszabású rendezvényeknek.
Május 9-én az oktatási központ ad helyet a Bonduelle majálisának.
Május 16-án 15:00 órakor biciklis túrára indulunk a tölgyesbe a Nagykőrösi Aranykerék Túracsoporttal együtt működve.
Május 23-án a nagycsaládosok regionális találkozójának adunk otthont.
Május 30-án a családotthonos gyermekek országos gyermeknapi rendezvényét tartják a Pálfájában.


A mindennapi programok mellett megkezdjük a természetismereti táborok résztvevőinek toborzását is.
Az idén három turnus indul ebből a típusú táborból. A nagykőrösi gyermekeknek a tavalyival azonos módon reggeltől délutánig tartó foglalkozásokkal napi kijárással az erdőbe. Ennek főszervezője Nyerges Józsefné Erzsike.
A Duna–Ipoly Nemzeti Park kétszer öt napos sátortáborozási lehetőséget hirdet érdeklődő iskolásoknak 3-8 osztályos korig. Ehhez főként a kistérség tanulóinak jelentkezését várjuk. Ami újdonság, hogy az idén rövid művel kell pályázni. Ennek témája a tölgy, a tölgyes erdő, a nagykőrösi tölgyerdő. Elbírálás a korosztálynak megfelelő szempontok alapján lesz. Várjuk a Kálvin tér 6. számba a fogalmazásokat, rajzokat, irodalmi műveket, melyeket önálló kutatások ihlettek.


Be is fogadunk táborozókat, mint a Dalmady Gy. Speciális Iskola „Túl a sövényen” egy hetes programját illetve az Arany J. Református Általános Iskola angol nyelvi táborát.
Bizakodva tekintünk a jövőbe. Reméljük, hogy minél többen kijönnek a Pálfájába és újra megszeretik Nagykőrös e méltán híres erdejét.


Mindenkit szeretettel várunk!
Vinczéné Sápi Mária
környezeti nevelő
Pálfája Oktatási Központ
Duna–Ipoly Nemzeti Park

Oldaltérkép   Impresszum
© Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, WWF Magyarország,
    Nagykőrösi Önkormányzat
Utolsó frissítés: 2014.08.22.
Kapcsolat English