2008.06.09.

Megnyílt az Oktatóközpont a Pálfája erdőben


Június 5-én, a Környezetvédelmi Világnapon tartottuk a Pálfája Oktatóközpont ünnepélyes megnyitóját és a szintén Pál fájáról elnevezett Tanösvény átadását. A ceremónián Szabó Imre, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium új vezetője is részt vett.

Kategória: LIFE program
Beküldte: wwf

Három szervezet összefogásának és az EU pénzügyi támogatásának köszönhetően Nagykőrös régi, használaton kívüli napközis táborából egy korszerűen felszerelt erdei oktatóközpont született, ahol az Alföld jellegzetes homoki tölgyeseit ismerhetik meg a gyerekek. Ahogy a miniszter fogalmazott, ezek a tölgyesek és az ezen a tájon található természeti értékek, mint például a szarvasbogár, a nagy hőscincér, a tartós szegfű, a homoki kikerics vagy a homoki nőszirom, mind-mind olyan csodák, amelyeket meg kell óvni.

A 10 állomásból álló, 1800 méter hosszú tanösvény a területen folyó természetvédelmi munkát mutatja be, megismertet a homoki tölgyesek élővilágával, a létüket veszélyeztető tényezőkkel, megőrzésük lehetőségeivel, és elkalauzol egy igazi faóriáshoz is. Mára hét ilyen több száz éves famatuzsálem maradt fenn, az egykor számontartott 25 nagykőrösi jelfából. Történeteiket az ünnepélyes átadáson Csergő-Herczeg László énekmondó elevenítette fel.

A tanösvény nemcsak szakvezetéssel, hanem önállóan is látogatható, amihez kitűnő útmutató az ingyenesen letölthető Pálfája tanösvényfüzet.

Az Oktatóközpont által kínált programokról honlapunk oldalain folyamatosan tájékoztatást adunk.

 

 

 

 

Oldaltérkép   Impresszum
© Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, WWF Magyarország,
    Nagykőrösi Önkormányzat
Utolsó frissítés: 2014.08.22.
Kapcsolat English