2007.12.06.

A vaddisznók meg a többiek


Ezen a hétvégén befejeződik a nagykőrösi tölgyesekben a vadmonitoring - a nagyvadállomány szisztematikus felmérése - ami a természetvédelmi munkához feltétlenül szükséges adatokkal szolgál majd az őzek, dámok, vaddisznók létszámával kapcsolatban.

Kategória: Terepen
Beküldte: wwf

A vadmonitoring során 5 útvonalat, 20 alkalommal járt végig Verő György kutató, amikor lehetett, Justin István munkatársunkkal közösen, hogy adatokat gyűjtsön az őzek és a területen nem is őshonos, mégis meglehetősen elszaporodott dámok előfordulásáról és létszámáról. A bejárások többsége eredményesnek látszik, hiszen láthatóan és érezhetően sok a dám és az őz a tölgyesekben és környékükön. Bebizonyosodni látszik, hogy a növényevő patások állománya a tölgyesben meghaladja azt a létszámot, amit ez a terület folyamatosan, egészségessen el tudna tartani.

Korábban is megfigyeltük a tölgyesben járva, hogy gyakran néhány éves, mégis alacsony, cserjeszerű - az erdészek által tréfásan "bonsai"-nak nevezett - facsemetékre bukkanunk, amelyek a nagyvadak mohóságának az áldozatai. Ha ugyanis a csemeték friss hajtásait a dámok és őzek minduntalan lerágják, a fácskák nem tudnak felnőni, "bonsai"-szerűvé válnak, és az erdő, természetes utánpótlás, újulat híján, elöregszik.

A vaddisznóknak eddig csak a nyomaikkal, friss túrásaikkal találkoztunk, ezért most a vadmonitoringhoz kapcsolódva terepi munkatársunk néhány éjszakát az egyik magaslesen töltött, hogy megfigyelje őket. Már az első este tiszteletüket is tették a sosem látott vaddisznók, méghozzá egy egész kis konda, 6-8 állat. Ezúttal nem kellett semmitől se tartaniuk, annak ellenére, hogy a természetvédelmi őrök hivatalos felszereléséhez a puska is hozzátartozik.

A vadlétszám felmérése a LIFE program keretében megvalósuló vadkizárásos kísérletet hivatott megalapozni. A kísérletről bővebben itt olvashatsz >>

Oldaltérkép   Impresszum
© Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, WWF Magyarország,
    Nagykőrösi Önkormányzat
Utolsó frissítés: 2014.08.22.
Kapcsolat English