2012.01.08.

Lezárult a LIFE pályázat a pusztai tölgyesekben


Sikerrel zárult december végén a Nagykőrösi pusztai tölgyesek védelmére indított, 5 éves LIFE pályázatunk. Az Európai Unió támogatásának köszönhetően az alföldi tölgyesek nagykőrösi maradványai további 85 évig háborítatlanságot élvezhetnek.

Kategória: LIFE program
Beküldte: wwf

Honlapunkon az elmúlt évek során folyamatosan tudósítottunk a nagykőrösi tölgyerdő védelméért tett erőfeszítéseinkről, a helyi lakosság bekapcsolódásáról és közös sikereinkről.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság partnereivel, a WWF Magyarországgal és Nagykőrös Város Önkormányzatával közösen több mint 400 hektáron szorította vissza az őshonos növényzetet agresszívan kiszorító, idegen földrészekről behurcolt özönnövényeket. A célunk az volt, hogy a pusztai tölgyesek szétdarabolódott foltjai újra összefüggő, természetközeli erdőssztyeppet (értékes tisztásokkal tagolt, ligetes tölgyerdőt) alkossanak. Ennek érdekében az özönnövényektől megtisztított területeken tölgyeket, nyárfákat és más itthon őshonos fafajok csemetéit ültettük el. Embert próbáló feladat volt ez, hiszen a fiatal csemetéknek az agresszíven terjedő özönnövények újra megjelenő sarjaival kellett megküzdeniük az éltető vízért. Az aszályos 2009-es és 2011-es év különösen nehezítette a növekedésüket, de a 2010-es, csapadékos év nagy segítséget jelentett facsemetéinknek. Az elültetett és a spontán felnövekvő csemeték védelme érdekében vadkizáró kerítéseket építettünk, amelyek megvédik őket a sajnos túl nagy létszámban jelen lévő dámszarvasok, őzek és vaddisznók károsításától.

A pályázat egyik legfontosabb eredménye, hogy a tölgyesek nagy része 90 évre a Nemzeti Park Igazgatóság kezelésébe került, így ott megszűnt a gazdasági célú fakitermelés. A legértékesebb nagykőrösi erdőssztyepp-területeken immár további 85 évig háborítatlanul növekedhetnek a tölgyfák, mert itt csak természetvédelmi célú beavatkozásokra, kutatási tevékenységre és az érdeklődők látogatására van lehetőség. A helyi védett, de régóta rendezetlen tulajdonviszonyú Strázsa-hegy pedig véglegesen a Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésébe kerülhetett.
Fontos eredmény az is, hogy a mindeddig ismeretlen természeti kincsről egyre többen tudnak, nemcsak Nagykőrösön, hanem országszerte. Ebben nagyon nagy szerepe volt az itt megnyitott Pályája Oktatóközpontnak és mindig vidám „háziasszonyának”, Sápi Máriának, aki az idelátogató iskolás csoportoknak biztosít érdekes és hasznos programot az erdőben. Ezenkívül a projektnek köszönhetően megépült egy könnyen megközelíthető és önállóan bejárható tanösvény is. A Basafaként is ismert tölgymatuzsálemről, a Pál fájáról elnevezett Pálfája Tanösvényhez tartozik egy honlapunkról ingyenesen letölthető, színes vezetőfüzet is.

A pályázat lezárulását követően a természetvédelmi kezelésről továbbra is gondoskodik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, az Oktatóközpontot folyamatosan fenntartja és üzemelteti Nagykőrös Önkormányzata. Az önkéntesprogramok szervezésében és a az ismeretterjesztésben ezentúl is részt vesz a WWF Magyarország is. Reméljük ez a gyönyörű és nem utolsósorban egyedülállóan értékes erdő továbbra is egyre népszerűbb kirándulóhely marad s mind többen megértik, hogy természeti örökségünk mindannyiunké.

Az ötéves projektet összefoglaló kiadvány innen letölthető >>

 

Oldaltérkép   Impresszum
© Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, WWF Magyarország,
    Nagykőrösi Önkormányzat
Utolsó frissítés: 2014.08.22.
Kapcsolat English