2011.08.03.

Széldöntés a nagykőrösi erdőben


Július 19-én komoly esőzés volt Nagykőrösön, majd július 20.-án hatalmas vihar csapott le a környékre. A vihar komoly széldöntéssel járt. Kár esett a városi parkokban, valamint a környező erdőkben és faültetvényeken.

Kategória: Terepen
Beküldte: wwf

A Nagykőrösi pusztai tölgyesek projektterületen - a Duna-Ipoly Nemzeti Park terepen dolgozó szakembere szerint - csak mérsékelt kár keletkezett. Néhány fa rádőlt a vadvédelmi kerítésekre és a villanypásztorokra. Ezeket a károkat sürgősen el kell hárítani. A projekt területei közül elsősorban a Pálfája erdőt érintette a vihar, itt több fehér nyár megsérült.

Jellemző, hogy míg a projektterület természetes erdőállományai (tölgyesek) kevéssé sérültek, addig a közelben lévő nemesnyár állományokban komoly kár keletkezett. Ebben a véletlen (pl. a vihar vonulási útja) mellett komoly szerepe lehet annak is, hogy az őshonos fafajokból álló erdők általában jobban ellenállnak a viharoknak, szakszóval "állékonyabbak".

Oldaltérkép   Impresszum
© Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, WWF Magyarország,
    Nagykőrösi Önkormányzat
Utolsó frissítés: 2014.08.22.
Kapcsolat English

 

 
Warning: Unknown(): open(/srv/www/pusztaitolgyesekhu/tmp/sess_9599f2e1aa2971c8e3cc5e3febfe47b4, O_RDWR) failed: No such file or directory (2) in Unknown on line 0 Warning: Unknown(): Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/srv/www/pusztaitolgyesekhu/tmp) in Unknown on line 0