2007.06.26.

"Kesselők" a Pálfájánál


Az utóbbi időben, úgy tűnik, a geocaching szenvedélyes hívei, a kesselők is felfedezték a nagykőrösi tölgyes szépségét. Köszönhetően a Pálfája közelében elrejtett  multi geoládának egyre több GPS-es természetjáró látogat el az Alföld egyik legérdekesebb erdejébe.

Kategória: Természetjárás
Beküldte: admin

"Az erdő nagyon szép volt, az esti madárkoncertet hallgatva barangoltunk egy darabig, mire megleltük a ládikót, de sikerült." - írja Judit és Krisztián a www.geocaching.hu-n. Végigböngészve a megtalálók élménybeszámolóit egyértelműen kiderül: Juditék véleménye tipikusnak mondható

A kirándulóhely népszerűsége feletti örömünkbe azonban aggodalom vegyül, mert a megtalálók jó része arról számol be a geoládához tartozó fórumon, hogy a sűrű lombok miatt sokáig kellett keresgélnie, mire megtalálta az elrejtett célt. "Fél órán át pókhálóztuk az erdőt, legalább 50 méteres körben valamennyi fa alá betúrtunk, mégsem jártunk sikerrel." - írja például Feri. "Véleményem szerint ilyen lombozatú erdőben pontosabban kellene meghatározni a fa helyét, és felesleges bevinni a sűrűbe a rejtést." - teszi hozzá. 

Mélységesen egyetértünk Feri véleményével! Arra kérjük a geocachingot űző és nem űző turistákat egyaránt, hogy ne túrják fel az erdő aljnövényzetét! A pusztai tölgyesek egyedisége ugyanis nem kizárólag a faállománynak köszönhető. Az erdő valamennyi szintjén - a cserje és gyepszinten is - olyan egyedülálló társulások alkotják ezt az élőhelyet, amelyek ebben az összetételben az egész világon csak a Kárpát-medencében fordulnak elő.Vigyázzunk rájuk!

Nagyon köszönjük és további jó túrázást és keresgélést kívánunk!

A terület természeti értékeit megóvni kívánó szakemberek és laikusok

Oldaltérkép   Impresszum
© Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, WWF Magyarország,
    Nagykőrösi Önkormányzat
Utolsó frissítés: 2014.08.22.
Kapcsolat English